Waarom zonbescherming zo belangrijk is

Gepubliceerd op 13 november 2024 om 20:00

Geen cliënt gaat bij mij de deur uit zonder een goede SPF (Sun Protection Factor) in haar/zijn persoonlijke huidverzorgingsplan. Als schoonheidsspecialist krijg ik dan ook vaak de vraag waarom dit zo belangrijk is. Hoewel het voor sommige vanzelfsprekend is, worden veel mensen zich pas later bewust van de schade die de zon (of eigenlijk de UV-straling vanuit de zon) aan de huid kan veroorzaken. In deze blog wil ik het daarom hebben over het belang van zonbescherming en uitleggen en waarom het elke dag een must is, ongeacht het seizoen.  

De invloed van UV-straling op de huid

UV-straling (ultraviolette straling) is een type energie dat afkomstig is van de zon. Het is onzichtbaar voor het blote oog, maar het heeft een grote invloed op de gezondheid van je huid. UV-straling kan in twee hoofdtypes worden verdeeld: UVA-straling en UVB-straling. Beide hebben verschillende effecten op de huid, maar beide zijn schadelijk als je er langdurig aan wordt blootgesteld zonder bescherming.

UVA-straling (lange termijn schade)

Ongeveer 85% van de UV-stralen die aarde bereiken bestaan uit UVA-straling. Deze stralen dringen diep door in de huid, namelijk tot de tweede laag (de lederhuid). Het heeft hier een effect die vooral te zien op de lange termijn, omdat UVA voornamelijk verantwoordelijk is voor huidveroudering en schade aan het DNA van de huidcellen. UVA-straling stimuleert de afbraak van collageen en elastine, de vezels die de huid stevigheid en elasticiteit geven. Hierdoor ontstaan rimpels, een slappere huid en een doffere teint. Ook kan langdurige blootstelling aan UVA-straling leiden tot DNA-schade in huidcellen. Dit verhoogt de kans op het ontstaan van huidkanker, zoals basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Zonnebanken gebruiken voornamelijk UVA-straling, en UVA kan ook door glas heen de huid bereiken.

UVB-straling (korte termijn schade)

UVB-straling is verantwoordelijk voor de zonverbranding die we kennen als een rode, pijnlijke huid na te lange blootstelling aan de zon. Hoewel UVB-straling een kleinere hoeveelheid uitmaakt van de UV-stralen die de aarde bereiken (ongeveer 5%), heeft het een veel krachtiger effect op de bovenste laag van de huid (de epidermis). Net als UVA-straling verhoogt ook UVB-straling het risico op huidkanker, vooral het gevaarlijkste type, namelijk melanoom. Het DNA in huidcellen kan ernstig worden beschadigd door UVB-stralen, wat kan leiden tot de ontwikkeling van tumoren in de huid. Wist je dat al 1x de huid goed verbranden in de zon kan leiden tot een hoger risico op huidkanker? Niet best dus!

UVA-straling en UVB-straling gecombineerd

Hoewel je de effecten van UVA- en UVB-straling afzonderlijk kunt begrijpen, is het de combinatie van deze twee die echt schadelijk is voor je huid op de lange termijn. Door de huid regelmatig bloot te stellen aan zowel UVA- als UVB-straling, kan de schade zich opstapelen. Ook in de donkere maanden wordt de huid blootgesteld aan UVA- en UVB-straling. Het risico op schade stapelt zich daarom ook zonder direct zonlicht geleidelijk op, waardoor zonbescherming het hele jaar door belangrijk is.

Hoe bescherm je de huid tegen zonschade?

Om de schade van UV-straling te voorkomen, is het belangrijk om je huid dagelijks te beschermen, niet alleen op zonnige dagen, maar ook op bewolkte dagen. Enkele manieren om je huid te beschermen zijn:

  • Zonnebrandcrème: Gebruik een zonnebrandcrème die zowel tegen UVA- als UVB-straling beschermt en het liefst ook antioxidanten bevat die beschermen tegen vrije radicalen op de huid. Kies een product met een SPF (Sun Protection Factor) van ten minste 15 in de winter en 30 in de zomer, en breng het royaal aan. In de zomer is het extra belangrijk regelmatig bij te smeren, omdat door zweet en water de SPF afneemt. Houdt je niet van het gevoel van zonnebrand op je gezicht? Er zijn veel verschillende soorten zonnebrand beschikbaar, ook speciaal voor het gezicht. Als het ene filter of merk niet bevalt, dan zijn er nog vele andere opties die mogelijk wel bevallen! Ik als schoonheidsspecialist kan je helpen een fijn product te vinden, waardoor jij het volhoudt dagelijks te smeren.
  • Draag beschermende kleding: Hoeden, lange mouwen en een zonnebril... Simpel, maar zeer effectief, helemaal als je voor lange tijd buiten bent.
  • Zoek vaak de schaduw op: Vermijd bij voorkeur de zon tussen 12 uur 's ochtends en 3 uur 's middags. Tussen deze tijden is de UV-straling het sterkst. 

Verkrijgbare zonbescherming in de salon

Anti-Aging Protect Cream SPF-30 / € 31,50

In de Anti-Aging Protect Cream SPF-30 is Zinc Oxide verwerkt. Zinc Oxide is moeilijk oplosbaar, vooral in vetten. Het wordt vaak gebruikt in minerale make-up vanwege zijn witte poederconsistentie. Om het in een crème op te lossen, is veel water nodig, samen met glycerine om het goed te mengen en witte uitslag te voorkomen. In de SPF 30 van Salonnepro is ervoor gekozen om Cetearyl Alcohol te gebruiken als emulgator, een natuurlijke stof met terug-vettende eigenschappen, die de Zinc oplost en de crème alcoholvrij houdt. Ondanks de naam, is cetearyl alcohol géén alcohol (ethanol). De crèmes mogen daarom nog steeds als alcoholvrij geclaimd worden. De creme bevat verschillende antioxidanten die vrije radicalen tegen gaan.

Anti-Aging Protect Cream SPF-50+ / € 32,50

De Anti-Aging Protect SPF-50+ bevat slechts 4,2% zonnefactor-ingrediënten, waarvan 2,7% minerale factor. Met slechts 1,5% synthetische factors wordt de belasting op de huid aanzienlijk verminderd en kan een hoge factor gerealiseerd worden met lage percentages. Ingekapselde filters in liposomen versterken elkaar wanneer ze op de huid worden aangebracht. Dit laat extra "ruimte" in de crème over voor huidverbeterende ingrediënten zoals antioxidanten vitamine C, vitamine E en hyaluronzuur.

Tot slot

Zonbescherming is dus cruciaal om de huid gezond, sterk, elastisch en egaal te houden. Een zonbescherming met SPF 15 tot 50, die ook antioxidanten bevat geeft nog extra bescherming, doordat deze vrije radicalen tegen gaan. Geef niet zomaar op met smeren wanneer een zonbescherming niet goed bevalt. Er zijn dusdanig veel soorten zonbescherming, dat er altijd één te vinden is die op jouw wensen aansluit.