Basisverzorging voor beginners (in 3 stappen)

Gepubliceerd op 27 november 2024 om 20:00

Tandenpoetsen is waarschijnlijk helemaal geïntegreerd in je dagelijkse routine en doe je waarschijnlijk minimaal 2x per dag zonder hierover na te denken. Maar hoe zit dat met je huidverzorging? Heb je net zoals velen anderen moeite om een vaste routine voor je huid aan te houden? Weet je niet waar je moet beginnen en raak je al snel overweldigd van alle producten die je kunt gebruiken? Dan help ik je in deze blog graag verder! Een huidverzorgingsroutine hoeft namelijk niet heel uitgebreid te zijn om mooie resultaten te behalen. Met deze 2 tot 3 stappen - en slechts 3 producten - kom je al heel ver.

Stap 1: Reinigen

Reinigen is belangrijk voor de huid om vuil, schadelijke stoffen en resten van make-up of SPF te verwijderen van de huid. De huid oogt hierdoor frisser, en vervolgstappen worden beter opgenomen wanneer de huid schoon is. Het is belangrijk om voor een reiniging te kiezen met milde wasstoffen die de huid niet uitdroogt. Vermijd hiervoor producten die Sodium Lauryl Sulfate (SLS) bevatten als wasstof, en producten die alcohol denat bevatten of parfum hoog in de lijst met ingrediënten hebben staan. Voelt je huid na het reinigingen droog en trekkerig? Dan is dat een teken dat de reiniger te uitdrogend is voor jouw huidtype.

Verschillende soorten reinigingsproducten zijn:

  • Reinigingsmilk: melkachtige reiniger, geschikt voor alle huidtypes, met name de droge en rijpere huid. Deze reiniging gebruik je op een droge of vochtige huid en verwijder je na het inmasseren met water.
  • Reinigingsgel: (licht)schuimende reiniger, geschikt voor de gecombineerde tot vette huid. Deze reiniging gebruik je op een vochtige huid en verwijder je na het inmasseren met water.
  • Reinigingsfoam: schuimende reiniger, geschikt voor de gecombineerde tot vette huid. Deze reiniging gebruik je op een vochtige huid en verwijder je na het inmasseren met water.
  • Reinigingsolie: reiniger op basis van olie, geschikt voor de droge huid en voor het verwijderen van make-up. Na het inmasseren verwijderen je deze met water. Lees ook: Olie voor een mooie huid
  • Micellar water: reinigingslotion op waterbasis met wasstoffen. Kan aangebracht worden met een wattenschijfje en moet - in tegenstelling tot wat veel mensen denken - worden afgespoeld met water om de wasstoffen te verwijderen. Gebruik Micellar water bij voorkeur alleen als eerste stap bij een dubbele reiniging, waarbij je hierna nog een gel- of milk gebruikt. Alleen een micellar water is vaak onvoldoende of vuil goed te verwijderen.
  • Reinigingsdoekjes: dit zijn doekjes met reinigingslotion er al op. Ze kunnen handig zijn voor onderweg, maar gebruik deze liever niet, omdat ze naast niet-effectief reinigen, ook slecht zijn voor het milieu en de huid gevoelig maken door de wrijving. 

Hoe vaak is reinigen nodig?
Reinig je huid altijd 's avonds met een reinigingsproduct om vuil te verwijderen. 's ochtends reinigen is aan te raden bij een gecombineerde of vette huid, en is optioneel voor de (zeer) droge huid zonder oneffenheden.

Stap 2: Hydrateren en verzorgen

Na het reinigen met het een reinigingsproduct, is het belangrijk de huid 2x per dag te hydrateren en verzorgen met een moisturizer/24 uurs crème, dagcrème of nachtcrème. Dit zorgt voor een stevige huidbarrière, maakt droogtelijntjes minder zichtbaar en zorgt voor een zachte huid en gezonde glow. Een volwaardige crème bevat zowel hydraterende, kalmerende, verzorgende en beschermende ingrediënten. Afhankelijk van je huidtype kan je kiezen voor een vollere crème, of een lichte crème of gel. Heb je een erg vette huid, dan kan soms ook alleen een lotion of tonic met hyaluronzuur en antioxidanten voldoende zijn voor hydratatie.

  • Hydraterende ingrediënten die goed zijn voor de huid zijn bijvoorbeeld: glycerine, hyaluronzuur en plantaardige oliën.
  • Kalmerende en herstellende ingrediënten die goed zijn voor de huid zijn bijvoorbeeld: zoethoutwortelextract, allantoïne, groene thee-extract of azelaïnezuur.
  • Beschermende ingrediënten die goed zijn voor de huid zijn: vitamine C (ascorbic acid), vitamine B3 (niacinamide), vitamine A (retinol) en vitamine E (tocopherol).

Verder kan een crème nog meer ingrediënten bevatten, bijvoorbeeld (fruit)zuren die een verhelderd effect hebben, peptiden of speciaal samengestelde complexen. Een SPF raad ik altijd aan los te gebruiken over je crème. Lees in stap 3 hier meer over. Laat je bij het kiezen van een crème vooral door je schoonheidsspecialist adviseren wat voor jou geschikt is, afhankelijk van je doel, huidtype, budget en voorkeuren.

Stap 3: Beschermen

In mijn blog Waarom zonbescherming zo belangrijk is licht ik al het één en ander toe over zonbescherming. Dit is ook waar stap 3 over gaat: de huid beschermen tegen de zon. Deze stap is essentieel in elke huidverzorgingsroutine. Heb je een goede zonbescherming gevonden waar ook hydraterende ingrediënten en antioxidanten in zitten, bijvoorbeeld de zonbescherming van Salonnepro, en wil je graag zo min mogelijk producten hoeven aan te brengen? Dan kan deze 's ochtends worden gebruikt na de reiniging i.p.v. een dagcreme of moisturizer. Een andere mogelijkheid is om de SPF over de moisturizer aan te brengen. Zo kun je meerdere ingrediënten toevoegen voor de dag, die helpen jouw huid mooi te maken.  De reden om geen combinatie product te gebruiken waar al een SPF in zit, is omdat je een dergelijke product heel dik moet smeren om de dekking van de SPF te behalen. Dit is uiteindelijk meer kostbaar dan 2 losse producten gebruiken, zeker als er extra bijgesmeerd wordt overdag. SPF neemt daarnaast veel "ruimte" in qua ingrediënten in een crème, waardoor een 2-in-1 product minder verzorgende ingrediënten bevat. 

Gebruik je 's ochtends enkel een SPF en geen dagcrème/moisturizer? Kies dan 's avonds voor een nachtcrème/moisturizer die extra veel verzorgende en herstellende ingrediënten bevat.

Tot slot

Zoek naar producten die bij jou passen en die goed voelen op jouw huid. Soms is het even zoeken, maar door dagelijks de bovenstaande stappen te blijven herhalen heb je echt al een hele mooie basis. Merk je dat je huid net iets meer nodig heeft? Een ander product kan hiermee helpen, of een extra stap toevoegen zoals een serum, exfoliant of masker.